Winnaars Sport Awards Helmond 2019

Sport Awards Helmond 2019

Het was wederom een geslaagde avond op zaterdag 1 februari in Wijkhuis De Geseldonk.
De avond begon met een explosie van dans door de wedstrijd groep van Hoomrun Dance Studios uit Helmond. Een fantastisch optreden was de kickstart van de avond DOOR EN VOOR Helmondse sporters.

Het juryrapport van de Sport Awards Helmond 2019

Sportiefste Basisschool van Helmond 

De Goede Herder
Van de 14 regels van Johan Cruijff tot een sponsorloop en proeflessen bij clubs: aan de lijst van sportieve activiteiten op basisschool de Goede Herder komt bijna geen einde. Letterlijk een schoolvoorbeeld van hoe sportief een basisschool kan zijn. Een goede basis voor de toekomst. 
't Hout
Sinds dit jaar een vaste vakleerkracht die gymles geeft en een lijst met sportieve activiteiten waar je als basisschool trots op kan zijn. Op 't Hout ontkom je er niet aan om te sporten.  
Sylvester-Bernadette-school 
De winnaar van vorig jaar, die ook dit jaar zomaar had kunnen winnen. Sport staat zo'n beetje op 1, 2 en 3 in het woordenboek van deze school. Maar er kan er ieder jaar maar een winnen. 

WINNAAR VAN DE SPORT AWARD:
DE GOEDE HERDER

Talent van het jaar

Geraldo Holzken
Zo vader, zo zoon. In dit geval geldt dat wel heel letterlijk. Geraldo Holzken leeft als een monnik om ooit in de voetsporen van zijn vader te treden. Hij is ook al aardig op weg, van de zestien partijen die hij als kickbokser in de ring stond, won hij er vijftien, eentje eindigde onbeslist. ,,Als ik één keer wereldkampioen word, ben ik al blij", zei Geraldo eerder zelf al.
Sydney Ter Burg
Wie kan er zeggen dat ze op haar dertiende al een zwarte band mag dragen? Taekwondoka  Sydney Ter Burg flikte het toch maar mooi. Gedrevenheid, discipline en trouw aan de tak van sport zijn kwaliteiten die Sydney worden toegedicht. Op weg naar een mooie toekomst.
Issam El Maach
Op zijn veertiende voetbalde hij nog bij MULO, inmiddels staat hij onder contract bij Ajax. Toen Issam El Maach onder de lat ging staan, ging het snel. Hij zat in 2019 drie keer op de bank bij Ajax 1, ging mee op trainingskamp en debuteerde als profvoetballer bij Jong Ajax.

WINNAAR VAN DE SPORT AWARD:
GERALDO HOLZKEN 

Paralympische Sporter van het jaar

Niels Vink
Een beperking? Een handicap? Nee, daar praat Niels Vink niet over. De nog altijd pas 17-jarige rolstoeltennisser kijkt vooral naar wat hij wel kan. En dat is in zijn geval heel veel. Vink vliegt de hele wereld over om zijn dromen te verwezenlijken en is ook hard op weg naar de Paralympische Spelen van dit jaar in Tokio. Daar gaat hij voor het hoogst haalbare: goud.
Amy Siemons
Ze beleefde op de Paralympische Spelen in Londen in 2012 haar finest hour met liefst twee zilveren plakken, maar ook in 2019 sportte ze nog op hoog niveau. In november stond de wheeler voor de vijfde keer op een WK, waar ze voor het vierde jaar op rij vierde werd.
Frederique van Hoof
Ze heeft sinds 2017 al een topsportstatus, en terecht. Frederique van Hoof is vaak achter de tafeltennistafel te vinden en bekroonde die arbeid afgelopen november met een bronzen plak op de Dutch Open Para. Ook zij droomt van deelname aan de Paralympische Spelen.

WINNAAR VAN DE SPORT AWARD:
NIELS VINK

Sportploeg van het jaar

Jordan Koene en Sjoerd van Rijn
Naar school, trainen, slapen. Naar school, trainen, slapen. Zo ziet het leven van Sjoerd van Rijn en Jordan Koene er zo'n beetje uit. Die arbeid loont voor het danspaar, dat al 23 titels landelijke stijldanstitels op zak heeft. Wie denkt dat ze daarmee wel tevreden zijn, heeft het goed mis. Sjoerd en Jordan zullen niet stoppen voordat ze wereldkampioen tiendans zijn.
Helmond Sport -14
Dit team is een bewijs dat Helmond Sport de juiste keuze heeft gemaakt om de opleiding weer nieuw leven in te blazen. In hun eerste seizoen pakten ze meteen glansrijk de titel en dit najaar promoveerden ze naar de eredivisie B. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.
HT'35
Een record was het niet, maar toch: HT'35 kende een seizoen om trots op te zijn met liefst 215 medailles, waarvan 79 gouden, 70 zilveren en 66 bronzen. Een van de hoogtepunten is toch wel het goud van Kirsten Bevers in de meerkampfinale, daar kan HT'35 blij mee zijn.

WINNAAR VAN DE SPORT AWARD:
Jordan Koene en Sjoerd van Rijn

Sportvrouw van het jaar

Demi van den Wildenberg
Op het EK onder 20 in Zweden pakte ze zilver met de 4x100-estafetteploeg, nadat ze eerder in 2019 al de Nederlandse juniorentitel op de 100 meter sprint pakte. Dat Demi van den Wildenberg over turbodijen beschikt en een groot talent is, werd op dat NK eens te meer duidelijk. De pupil van Eindhoven Atletiek, nog altijd pas 19 jaar, liep een tijd van 11.54.
Kirsten Bevers
En of deze pupil van HT'35 veelzijdig is. Kirsten Bevers scoorde op het NK zowel op brug, balk, vloer als sprong en werd zo Nederlands Kampioen op de meerkamp. Op datzelfde NK pakte ze ook goud op balk en zilver op de brug. Daardoor stond ze in juni op de Ahoy-cup.
Maud van der Sommen
Dat deze judoka over doorzettingsvermogen beschikt, werd in 2019 duidelijk. Maud van der Sommen was door blessures ver teruggeworpen, maar liet van zich horen met een bronzen plak op het NK-21 en deelname aan een internationaal toernooi. Daar kan ze trots op zijn.

WINNAAR VAN DE SPORT AWARD:
DEMI VAN DEN WILDENBERG

Sportman van het jaar

Damian Vaes
Nadat hij in 2018 zijn naam al vestigde, zette hij in 2019 zijn ontwikkeling meer dan aardig voort. Damian Vaes pakte brons met het landenteam op het WK in Madrid en won een zilveren plak op het NK, door onder meer tweevoudig olympier Rick van der Ven te verslaan. De kans is groot dat Vaes, nog altijd pas 18 jaar oud, ook zelf ooit op die Spelen staat. 
Mike Frenken
De nieuwe Nieky? Mike Frenken wil zelf niets liever dan in de voetsporen treden van zijn leermeester. Hij was 5,5 jaar ongeslagen, totdat hij pas ongelukkig verloor. Dat doet niets af aan zijn potentie als kickbokser: hij heeft het talent én de mentaliteit om de top te halen.
Jacob van de Kerkhof
2019 is het jaar van zijn grote doorbraak. Nadat hij eerst de Varsity won, greep Jacob van de Kerkhof later met Kaj Hendriks goud op het NK in de twee-zonder. In die discipline heeft hij nog altijd een kans om de Spelen van Tokio dit jaar te halen. Van de Kerkhof wil niets liever.

WINNAAR VAN DE SPORT AWARD:
DAMIAN VAES